måndag 31 oktober 2011

Lagen om attraktionskraft

The Secret and The Power
Den fritiden jag inte ägnar åt avhandlingsarbete så försöker jag läsa lite "må bra" litteratur. Ibland behöver man lite snabbsmälta texter som dessutom får en på bättre humör eller åtminstone erbjuder en eller två timmar av ett "nutillstånd". Att bara vara i nuet och inte tänka bakåt eller framåt. The Secret och The Power är två böcker på samma tema skrivna av Rhonda Byrne.

Huvudbudskap i båda böckerna är den så kallade "lagen om attraktionskraft" - tänker man positiva tankar så tenderar man att attrahera positiva saker. Är man negativt inställd så får man tillbaka med samma mynt. Ganska enkelt men väldigt spännande!


Positiv grundinställning
Själv försöker jag tänka på grundläggande inställning till livet. Ser man glaset halvfullt eller halvtomt?
Jag hittar inte parkeringsplats idag...
Hur ser jag på det?
Negativt: Jag missar mötet? Vem har tagit min vanliga plats? Var ska jag parkera nu? Det blir långt att gå!
Positivt: Jag får se en annan sida av stan! Åh vilken solsken och härlig krispig luft! Jag blir fem minuter sen men jag har laddat och tänkt på goda idéer under tiden. Det blir bra!


Positiv inställning på arbetsplatsen
Hur kan man tänka positivt på arbetsplatsen?
Börja så här:
Ge ett leende så får du ett tillbaka.

Resten löser sig under dagen :-)

Vad gör ni för att höja stämningen på jobbet och öka det positiva tänkandet?
Kommentera gärna!

Aida Alvinius

torsdag 27 oktober 2011

Veckans medarbetare – ”stjärnan på vår himmel” Lena Nerman

Ännu en gång utser vi veckans medarbetare och den traditionen tänker vi fortsätta med. Det är så mycket bra arbete som genomförs av våra kollegor och därför förtjänar de att lyftas i vår blogg.

En av dem är vår stjärna Lena Nerman som med sin flexibilitet, fingertoppskänsla, kunskap och glädje utför stordåd. Lena är nog den enda hos oss som kan ”uppfostra” våra kopieringsmaskiner med ett leende och en stor dos av tålamod. När man pratar med Lena i telefon så blir man glad eftersom det är så mycket positiv energi som Lena utstrålar… Man känner sig sedd och bekräftad!
Lena är så självklar för oss att utan henne skulle det råda mörker i hela staden. Blommorna skulle sluta växa och tillvaron skulle bli alltför tråkig…

Professor Gerry Larsson har myntat uttrycket:

Nerman,
Ser man
Ler man!

… och det med all rätt. Lena är en glädjespridare och är alltid, alltid, alltid på gott humör oavsett hur mycket hon har att göra. Lena, vi hyllar dig idag!

Det här säger Lena om sig själv:

Lena Nerman är administratör och började 1976 vid Försvarets Forskningsanstalt och sedan på Försvarshögskolan. Hon jobbar främst med kursadministration inom UGL och Utvecklande ledarskap.

Hon beställer också litteratur till medarbetarna i Karlstad. Lena har även vissa ekonomiska arbetsuppgifter,exempelvis som att lägga in kalkyler i ekonomisystemet och ta ut utfallslistor till aktivitetsägare.

”Invandrad” dalkulla sen 35 år och kan väl snart kan betraktas värmländska men ränderna går nog aldrig ur… Hon håller på Leksand i ishockey!


Vid tangentbordet

Aida Alvinius





onsdag 26 oktober 2011

Kan tillit vara farligt?

I slutet på förra veckan tillbringade jag ett par dagar i Koblenz, Tyskland. Anledningen till besöket var att delta vid symposiet ”Leading and Trusting – Trust in Leadership” som anordnades av Center for Leadership Development and Civic Education. Vi var ett tjugotal deltagare från Nederländerna, Schweiz, Tyskland, USA och Österrike som diskuterade tillitens betydelse och utveckling i relation till ledarskap, huvudsakligen i en militär kontext.

Under dessa dagar hölls intressanta presentationer av både forskare och officerare. Flera officerare delade med sig av emotionella, självupplevda händelser från Afghanistan och Irak. Ett exempel är officeren som berättade om hur denne, under en och samma dag, förlorade stora delar av ett kompani. En tredjedel av kompaniet antingen omkom, skadades allvarligt eller blev tillfångatagna.  En annan officer berättade om hur denne förlorade underställda och själv blev skottskadad men, under situationen, aldrig kände rädsla. Först trodde han att det var på grund av chocken men efteråt insåg han att det var på grund av den tillit han kände till sina underställda. Han visste att han var väl omhändertagen.

Tillit är viktigt
Tillit är en mycket viktig förutsättning inom den militära kontexten. I den militära organisationen finns det inbyggt att en ledares order ska följas. Lydnad förutsätts. Men vad händer om underställda inte litar på sin ledare? En officer berättade om hur denne omplacerade en ledare innan de gick ut i strid eftersom denne visste att ledarens underställda saknade tillit till honom. Den första kulan skulle ha varit avsedd för ledaren och inte för fienden. Så fungerar det ibland i andra nationer. Att oskadliggöra en ledare gruppen saknar tillit till är uppenbarligen inte ovanligt. Hellre en skadad ledare än omkomna gruppmedlemmar.

 Brist på tillit kan vara farligt men vad händer om vi har för hög tillit? Kan vi ha för hög tillit till någon? Det tror jag och jag tycker att det är viktigt att diskutera eventuella konsekvenser med att blint följa ledarens order och direktiv, trots att de är kanske är felaktiga. Detta var ett av mina bidrag till förra veckans symposium.

Nackdelar med tillit
Oftast pratar vi om tillit i positiva ordalag. Men vad händer om vi litar på ledaren utan att ifrågasätta dennes beslut. Den militära organisationen, med sitt inbyggda order-lydnadsförhållande, försvårar ifrågasättanden och, kombinerat med stark tillit, kan det få ödesdigra konsekvenser. Ledare kan göra fel men stark tillit till ledare innefattar en tro om att ledaren är kompetent nog att fatta rätt beslut och inte utsätter sina underställda för onödiga risker.  Stark tillit kan leda till att riskuppfattningen påverkas negativt. Vi har så stark tillit till vår ledare (eller underställda/medarbetare) att vi underskattar risker och hot, tror oss klara mer än vi gör. Detta var kanske vad som hände den unga, danska soldaten som omkom efter att hans ledare beordrat in honom och hans gruppmedlemmar i ett minerat område i Afghanistan. Ledaren skickades hem till Danmark och åtalas nu för vållande till soldatens död (läs mer på http://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/article1634649.ece) .

Risker med stark tillit tror jag är mer vanligt i stående förband som tränar och arbetar tillsammans under längre perioder där de har större förutsättningar att skapa starka tillitsband till varandra. Något som aktualiserats i och med vårt yrkesförsvar.

Om du är intresserad av att läsa mer om ledarskap och tillit kan jag rekommendera ”Den osynliga fienden – IED-attentats påverkan på ledarskap, tillit och motivation". Du hittar den på Försvarshögskolans internetbokhandel: http://fm.publicum.se/Broschyr/FV2.lasso?Lnr=8M1177&Knr=10397&Sprak=Sv

Maria Fors

tisdag 25 oktober 2011

I ledarskapsverksta´n

Det gick en hel helg utan att ni hörde från oss. Men ni ska veta att i ledarskapsverksta´n pågår väldigt mycket för närvarande. Vi har konferenser och disputationer på gång före årsskiftet. Vi har flera utbildningskoncept på gång. Temat för dessa är medarbetarskap, moralisk stress, destruktivt ledarskap, tillit, etc. Det skrivs rapporter för Försvarsmakten och artiklar för den akademiska världen. Det pågår uppdragsutbildningar över hela landet och föreläsningar på officersprogrammen. Med andra ord - det ryker ur öronen på oss och prestationen är maximal.

Och vi tycker att det är kul, spännande, givande, utvecklande, reflekterande... Vi har kul ihop och det gör att man klarar av sin situation på ett bra sätt! Vi hinner med kaffe varje dag och med fredagsfika där man turas om att bjuda på hembakat. Hur har vi det på vår arbetsplats - avundsvärt skulle jag vilja påstå!




Intervjuanalys pågår...
Foto: Aida Alvinius
 

fredag 21 oktober 2011

Veckans medarbetare, Inger Eklund

"Kvinnan med guldhjärta och magiska fingrar"
Vi fortsätter på temat veckans medarbetare och synliggör ännu en fantastisk kvinna som arbetar hos oss. Inte bara arbetar, hon utför stordåd i det lugna. Inger är en oändligt trevlig och glad kollega som du som gäst får glädje att möta först av alla när du kommer till Försvarshögskolan i Karlstad. Om man ska definiera serviceanda och effektivitet, ödmjukhet och kompetens då får man träffa vår Inger. Hon har allt det och lite till.
Inger, du är lika självklar för oss som jordgubbar är på sommaren, sillen på julbordet och snön på vintern. Försvarshögskolans "Sola i Karlstad". 
Inger, vi hyllar dig idag!

Det här gör Inger hos oss:
Inger är administratör och främst verksam inom PULLS kurserna
PULLS  - personlig utveckling, urval, ledarskap, lagutveckling, stresshantering.
Började 1982 på FörvS (Förvaltningsskolan) i Karlstad sedan Försvarshögskolan.
Administrerar även språkkurserna, franska, engelska och tyska för personal inom Försvarshögskolan och Försvarsmakten
Hanterar ULL mtrl (Utvecklande ledarskaps ledarformulär) samt skriver ut intervjuer främst inom Rekrytering och Urval.


Vid tangentbordet
Aida Alvinius

torsdag 20 oktober 2011

"Efter Japan och Norge, hur förbereder vi oss för det ofattbara" öppen föreläsning med Ann Enander

En av de främsta forskarna inom risk och krisområdet, Ann Enander, jobbar hos oss i Karlstad. Hon är känd för sina insatser nationellt såväl som internationellt. Ann har genuin kunskap inom områdena risk- och krispsykologi, beredskap, krishantering och ledarskap. Ett av hennes studier har handlat om människors reaktioner inför risker samt ageranden i samband med olyckor och kriser.

Igår genomförde Ann en öppen föreläsning med namnet "Efter Japan och Norge, hur förbereder vi oss för det ofattbara". Föreläsningen ägde rum i Stockholm men nu finns möjligheten att följa den på webben. Anns kloka ord behöver spridas vidare. Vi behöver fundera och reflektera över vårt eget beteende i samband med risker i samhället. Föreslår att ni lutar er tillbaka och lyssnar på viktiga budskap från vår egen "one and only" Ann Enander.


Länken till föreläsningen bifogas nedan. Scrolla till slutet av sidan:

https://www.fhs.se/sv/nyheter/2011/webb-tv-psykologisk-ryggsack-kan-motverka-god-beredskap/ 



Vid tangentbordet
Aida Alvinius

onsdag 19 oktober 2011

Evidensbaserad ledarskapsutveckling

Kraven på vetenskaplig evidens avseende effekter av ledarskapsutbildningar växer. I korthet innebär detta att forska först, få det sedan granskat och accepterat i internationella vetenskapliga tidskrifter och börja därefter att sprida det. Det finns alltför många som slarvar med de första stegen här och väljer att ”gå pang på rödbetan”.  I högskolevärlden är sådana genvägar oacceptabla och vid FHS håller vi nu på att färdigställa några utbildningar som grundar sig på det ovan beskrivna kokboksreceptet. Hit hör följande:

·        Personlig ledarutveckling för toppchefer
·        Moralisk stress för ledare och dess hantering
·        Destruktivt ledarskap
·        Kontextens (omgivningen, organisationen och gruppen) betydelse för ledarskap

De vetenskapliga underlagen är nyligen accepterade av internationella tidskrifter men har ännu inte hunnit komma ut i tryck. Utbildningskoncepten är förhoppningsvis klara senast en bit in på 2012. Sen vill vi kombinera egna utbildningsinsatser med utbildning av handledare, göra uppföljningar etc. Ska bli spännande att se hur dessa utbildningar tas emot! Vi återkommer med info när utbildningarna är klara att sjösättas.

Gerry Larsson

tisdag 18 oktober 2011

Vill du som ledare fatta beslut som ger ett förändrat beteende – ta hjälp av forskare och medborgare!

En långsiktig och smygande risk som beslutsfattare från lokal till nationell nivå arbetar med är konsekvenserna av klimatförändringarna.  Då både orsakerna och konsekvenserna inte går att lösa nationellt krävs ett samarbete internationellt och globalt mellan beslutsfattare. Men, för att hantera riskerna med klimatförändringarna behövs också stöd samt engagemang av den enskilde medborgaren.
Inom ramen för det EU-finansierade (7:e ramprogrammet) projektet Pachelbel (http://www.pachelbel.eu/) träffades forskare och beslutsfattare från sex olika länder (Frankrike, Rumänien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Sverige) förra veckan på Karlbergs slott. Där har vi diskutera hur beslutsfattare kan ta tillvara på kunskap om människors beteenden, samt hur de kan generera ny kunskap inom egna problemområden. Meningen är att kunskapen ska leda till att utforma en mer verksam policy. Viktigt är att beslut och policys kopplat till en hållbar utveckling utformas utifrån reell kunskap om vilka drivkrafter och motstånd det finns hos den enskilde individen att ändra sitt beteende i dessa frågor.
En anledning till varför beteendevetenskap behövs för att utveckla kunskap och policys inom miljöområdet kan sammanfattas av vad en representant från en myndighet sagt:
”Vi lägger ner så mycket pengar och engagemang på dessa frågor - men vad ger det egentligen? Hur ska vi göra för att våra insatser och kampanjer ska bli mer verksamma och effektiva? Tekniska lösningar räcker inte.”
I nära samverkan mellan forskare och beslutsfattare utvecklas verktyget STAVE (Systemic Tool for Behavioural Assumptions Validation and Exploration) kontinuerligt under projekttiden (2010-2012). STAVE utformas i en verklig kontext och utifrån den problematik och policyutformning som respektive beslutsfattares organisation just nu arbetar med. För att direkt kunna ta del av hur medborgare tänker och agerar i specifika problemområden använder vi (forskare) oss av medborgargrupper. Vi provar ut olika metoder för att samla in kunskap. Resultaten rapporteras inför och diskuteras med medborgargruppen. Därefter redovisas det för respektive beslutsfattare. Så här långt in i projektet visar det sig att det finns förväntningar från både medborgare och beslutsfattare som inte alltid är överrensstämmande. Metoderna i STAVE bidrar till att visa på dessa olikheter och ökar därmed förståelsen för hur beslutsfattare mer effektivt kan arbeta med dessa frågor och fatta beslut kopplat till dem.
Under 2012 kommer de olika metoderna i STAVE att valideras. Målet är att beslutsfattare ska kunna använda sig av rätt metod(er) för sin frågeställning. Sammantaget ska metoderna i STAVE bidra till att beslutsfattare kan generera kunskap om drivkrafter för individers beteenden, för att på så sätt få bra underlag till policys/kampnajer i syfte att främja ett hållbart beteende.
En sak är säker, det finns hos de individer vi träffat i medborgargrupperna både motivation och vilja, och skulle jag vilja påstå, en längtan efter kunskap och mätbarhet för att på rätt sätt kunna hjälpa till med lösningar för en hållbar utveckling. Jag tror att:
"Människor vill och gör rätt, om de vet hur de ska göra"
SUSANNE HEDE

måndag 17 oktober 2011

Handledare i IL-Indirekt Ledarskap

Den 6-7 oktober anordnades en träff på hotell Tapto för handledare i Försvarshögskolans utbildning för Indirekta ledare, dvs de ledare/chefer som leder via andra och har minst en nivå mellan sig och medarbetarna.
Mötet inleddes med att Maria Tornberg, Actea, berättade om sin forskning kring ledningsgrupper.
Björn Gustavsson, FHS, pratade om personlighet och om personlighetstorin Big Five och hur det kan användas i IL-utbildningen.
Andra dagen pratade Maria Fors, FHS, om tillit ur ett indirekt ledarskapsperspektiv.

Tack alla tre för en mycket god insats.

De handledare som deltog på mötet var:
Maria Fors, Försvarshögskolan, maria.fors@fhs.se
Jan Berg, Försvarsmakten, jan.berg@mil.se
Tomas Sköld, egen konsult, ewa.tomas.skold@telia.com
Gunilla Frykensjö, Molkoms folkhögskola, gunilla.frykensjo@regionvarmland.se
Staffan Oscarsson, OSconsult,  staffan@osconsult.se
Carolina Leijonram, Vimmeby kommun  carolina.leijonram@vimmerby.se
Erica Edlund-Åhlén, Arbetscoaching  erica@arbetscoaching.se
Maria Tornberg, Actea, maria.tornberg@actea.se
Niclas Eriksson, Försvarsmakten,  niclas.eriksson@mil.se
Aida Alvinius, Försvarshögskolan, aida.alvinius@fhs.se  
Jan Svensson, Försvarsmakten,  jan.s.svensson@mil.se
Magnus Rodin, Försvarsmakten, magnus.rodin@boxmail.se


Margareta Tillman, margareta.tillman@fhs.se
Försvarshögskolan
Konceptansvarig IL-Indirekt Ledarskap

Kvinna, man, ung som gammal- vi är alla människor!

De senaste dagarna har jag funderat mycket kring motstånd. Ett kinesiskt talesätt säger att om du upplever att du går i motvind, då går du åt fel håll. Är det alltid så? Tänk vad spännande om vinden kan vända? Vad jag menar är att om människor delar in varandra i kategorier, ung - gammal, kvinna - man, så måste de egenskaper som tillskrivs den ena parten vara skilda från den andra. I helgen var jag på besök i Stockholm och hade bokat biljetter till en teaterföreställnig. Jag frågade om priset för barnen (de unga) var den samma som för vuxna, eftersom pensionärerna (de äldre) hade reducerat pris. Jag fick veta att barnen kostade som vuxna. På kvällen när teaterinsläppet ägde rum stoppades vi med orden:
- Barn får inte vara här
- Varför?
- De gråter och skriker och stör de andra gästerna, då måste ni gå ut omedelbart!

Alltså, vi fick gå in på nåder, barnen (de unga) studerade de äldre och skrattade när de skrattade, tittade allvarligt när de vuxnas ögon vattnades, för inte grät väl en vuxen och störde de övriga? Det var då jag kände att vi människor är rädda för emotioner, hur vi ska hantera dem. Om man inte får visa sina känslor öppet var tar de vägen då? Djupt unbäddade i det undermedvetna, vilka uttryck får inte det? Den här kvällen så roade sig ung som gammal, kvinna som man åt samma teaterföreställning. I mörkret kom emotionerna fram som helande solstrålar mot nakenn hud. Värmande och inerliga skratt blandades och frigjorde människor. Vi är falla födda som människor. Det som förenar är större än det som särskiljer. //Maria Björkehed

Vad har samhället skapat för ledare?

"Ett föredöme är bättre än tusen ord" (Citat: William Gladstone)

Medias blickar är riktade mot våra förtroendevalda, deras rätt till att fela, vilket samhälle lever vi i om ledare tillåts att agera som de gör i mitten av 2000-talet. Som statsvetare/beteendevetare ser jag en viss fara för demokratins framtid, för vem har en helt exemplarisk bakgrund? Vem törs vara en politiker, en förebild, ett föredöme för hur vi "vanliga" människor ska agera och bete oss, om ett misstag får sådana ödesdigra konsekvenser? Samtidigt är det viktigt att inte skylla ifrån sig utan att stå för det man har gjort och med öppenhet visa att alla kan göra misstag, men sättet att hantera dem skiljer en god ledare från en mindre lämpad? //Maria Björkehed

fredag 14 oktober 2011

Veckans medarbetare
”Spindeln i nätet”

Det finns få personer som sprider sann glädje vart de än kommer. Det är få personer som är genuint serviceinriktade och alltid gör sitt bästa. Kännetecken för sådana individer är att de är initiativrika, snälla och förtroendeingivande.

En sådan person är vår administratör Lena Carlsson. Karlstads egen sol. Leende och positiv är hon varje dag. Hon är lika självklar som luften vi andas och vattnet vi dricker. Lena vi hyllar dig idag!


Det här gör veckans medarbetare hos oss: 

Lena Carlsson är administratör och är främst verksam inom forskargrupperna Ledarskap och stress samt Rekrytering och urval. Började 1976 vid FOA 55 i Karlstad och sedan Försvarshögskolan.
I projekten bistår hon bl a med rapportframställning, presentationsmaterial, utskrift av intervjuer samt hantering av enkäter. Ansvarar för avdelningens publikationer, resebeställare, posthantering samt är Karlstads registrator i w3d3.
Behöver du komma i kontakt med någon forskare/lärare så har Lena koll på alla.

tisdag 11 oktober 2011

Indirekta ledare som förebilder


Indirekt ledarskap handlar om att leda genom andra. Det vill säga genom en eller fler nivåer av underställda chefer.


I vårt utbildningskoncept Indirekt ledarskap pratar man om Indirekta ledare som förebilder. Att vara förebild kan vara både positivt och negativt!


Hur blir man en god förebild? Forskningen visar att man kan åstadkomma det genom att bland annat kommunicera tydliga budskap och visa engagemang... 


Visa engagemang.... Hur visar man engagemang?


Här presenteras Steve Ballmers tolkning av engagemang. Han är VD för Microsoft och älskar sitt företag på ett speciellt sätt. 
Vad tycker ni om det? 
Om du är Indirekt ledare skulle du göra likadant?

Klicka på nedanstående länk och ha kul!

http://www.youtube.com/watch?v=e8M6S8EKbnU&NR=1

Lyckligt lottad...


Jag känner mig så otroligt lyckligt lottad över möjligheten...

- Att få arbeta med de arbetsuppgifter som jag verkligen brinner för.
- Att få studera, undersöka, undervisa, samtala, samla erfarenheter från duktiga individer ute i verksamheten.
- Att få umgås med mina kollegor och dela ett vardagsliv tillsammans med allt vad det innebär... Från strul med tidsrapporteringen till att hjälpa varandra konkret i vårt gemensama och enskilda arbeten.
- Att skratta tillsammans gör ju det hela ännu mer värdefullt!


Att undervisa gav mig så mycket energi

De senaste dagarna har jag erbjudits möjligheten att delta i undervisningen för officerare och reservofficerare. Först och främst vill jag visa tacksamhet till min kollega Anders W Berggren för ett supertrevligt samarbete under utbildningen (veckan är inte slut än). Det är så här jag vill arbeta... Så oerhört roligt och lärorikt! Och vilken föreläsare Anders är... så engagerande och bra!

Sen vill jag tacka alla som har deltagit i undervisningen, bidragit med frågor, diskussioner, reflektioner, sina egna erfarenheter och framförallt för att ni lyssnade och bidrog med er tid. Sådana tillfällen är energigivande!

Nu undrar ni när det negativa kommer - ju, jag snubblade över ett hål i golvet - två gånger dessutom, under min sista föreläsning. Alla föreläsares mardrönm egentligen - men det positiva är att jag inte stukade foten. Jag klarade mig! Men hur bygger man ett hål i golvet... i en föreläsningssal... precis under tavlan där man vanligtvis står och föreläser...

Otrolig kompetens

Många av deltagarna hade dubbla kompetenser, från både civil och militär verksamhet. Det är så otroligt värdefullt. Det öppnar upp möjligheter till samverkan men också för ett bredare ledarskap.

Särskilt roligt var det att fler kunde prata serbiska/kroatiska/bosniska i publiken... Personen i fråga var så duktig på att prata att jag inte märkte när jag växlade över från svenska till serbiska/kroatiska/bosniska...
:-) Imponerande språkkunskaper!

Tack till er alla
Så ett stort tack till er som har gett mig energi, hoppas att ni finner våra föreläsningar intressanta och värdefulla att reflektera över och samtal kring!

Ha en trevlig kväll!

Vid tangentbordet... igen
Aida Alvinius

måndag 10 oktober 2011

Tänkvärda citat från Värmland


Borgmästaren grät och bad, Biskopen svor och släckte.
- Sagt om branden i Karlstad 1865

Å i åa ä e ö.
- Fröding

Filosofi,
Dä e kônsten te vare ulôckli
på ett intelligent sätt
- Gammalt värmländskt ordspråk

Föreläsning om Ledarskap och Individ vid Försvarshögskolan i Stockholm

Idag har jag föreläst om ledarskap ur ett stabsperspektiv tillsammans med en kollega. Ämnen som berördes väckte tankar, frågor och reflektioner hos dem som lyssnade. Jag kommer att kort beskriva innehåll i de fyra ämnena som berördes under dagens föreläsning.
 
Indirekt ledarskap - Leda genom andra.
Ledarskap på högre organisatorisk nivå med en eller flera nivåer underställda chefer. En del av det indirekta ledarskapet är att vara en förebild - på gott och ont. Mycket viktigt att vara medveten om vilka budskap man sänder ut inom och utanför organisationen. Vilka indirekta ledare tänker ni på som har visat enormt engagemang och kreativitet för sin organisation? Steve Jobs är en sådan som har betytt mycket.

Destruktivt ledarskap - Elak, arrogant eller hotfull som chef? Det lönar sig inte i längden.
Vilka risker finns i att systematiskt agera eller uppfattas som dålig ledare (men också som medarbetare)? Denna del av ledarskap är viktig att reflektera över - "inte minst för att det onda väger mer än det goda". Mina kollegor som forskar och utbildar inom ämnet är Maria Fors, Sofia Nilsson och Gerry Larsson.

Situationsförståelse vs. Lägesbild - Vi ser samma sak men vad ser vi egentligen?
Det här ämnet är enligt min mening mycket intressant. Om man får samma information, tolkar man det på samma sätt? Nej! Det gör man inte! Hur man tolkar erhållen information beror på vilken bakgrund, erfarenhet och befattning man har i bagaget. Dessutom handlar det om vilken uppgift man måste lösa. Detta är självklart - men våra studier vittnar ändå om problematiska samverkanssituationer för att organisatoriska skillnader kan vara för stora.

Ett rent pedagogiskt exempel från studier på blåljusmyndigheter:
Lägesbild: det brinner!
Brandmannens situationsföraståelse: brandens omfattning, kemikalier?
Vårdpersonalens situationsförståelse: hur många är skadade?
Polisens situationsförståelse: vem har anlagt branden?

I en samverkanssituation mellan olika blåljusmyndigheter kan bristen på varandras olika situationsförståelser leda till konflikter. Komplexiteten i denna till synes enkla beskrivning har visat sig större än vad man tror.

Rollen som ”Länk” - gränsöverskridare, gå utanför ramarna om så behövs för att underlätta samverkan.
Länkar är helt enkelt olika individer som kan underlätta samverkan mellan organisationer och förmedla information mellan olika aktörer. Det är individer som är särskilt duktiga på att hitta lösningar på samverkansdilemman under påfrestande situationer. Länkar är också huvudtema i min avhandling vilket jag konmer att skriva om framöver.

Vid frågor om innehållet i ovanstående kontakta mig via mail eller via bloggen.
Vid tangentbordet
Aida Alvinius

söndag 9 oktober 2011

Ny rapport om samverkan och emotioner på gång att ges ut!


Rules of Emotional Engagement (RoEE)

Samverkan och förtroendeskapande ur ett emotionsteoretiskt perspektiv



”Om det är förnuftet som formar människan,
så är det känslan som leder henne”
Jean-Jaques Rousseau, 1712-1778


Syftet med studien var att få en fördjupad förståelse av samverkansuppgifternas emotionella sida och hur dess hantering kan påverka utfallet av uppgiften. Analysen av intervjudata visar att de militära samverkansuppgifternas mest centrala aspekt är att skapa förtroende mellan olika samverkansaktörer. 

Detta sker främst genom uppgiftsrelaterade handlingar i syfte att upprätt­hålla befintligt förtroende, undvika misstro samt återuppbygga ett skadat förtroende. 

Emotioner som rädsla, ilska eller frustration är vanligt före­kommande i samverkanssituationer och behöver hanteras för att förtroen­de ska kunna upprätthållas. Det förekommer naturligtvis även positiva emotio­ner som till exempel yrkesstolthet och kärlek, men de emotioner man nämner oftast är de som är mer påfrestande. Därför är det avgörande och kravfyllt hur man hanterar dessa emotioner för att uppnå förtroende. I gynn­samma fall kan ”rätt” handlingar bidra till ett ökat förtroende och därmed till en bättre och effektivare uppgiftslösning. I ogynnsamma fall kan det leda till misstänksamhet eller en oönskad beroendeställning.
    
Samverkansarbetare i internationell tjänst har till skillnad från många sina andra arbeten belägna utom räckhåll för arbetsgivarens kontroll vad gäller tid och geografiskt avstånd. Avståndet till hemmaorganisationen möjliggör en ökad rörelsefrihet och ”fria händer”, vilket ställer större krav på individuell förmåga till egen emotionshantering samt förmåga att ”dämpa” andra människors känsloyttringar. Att lyckas med sin uppgift påverkas således av olika personliga egenskaper som ”fingertoppskänsla”, att ha humor, att vara trevlig och/eller bestämd etc. I den här studien har samverkansaktörerna gett exempel på hur de har hanterat uppkomna känslor i syfte att tränga undan dem eller att framkalla andra känslor hos samverkansparten.




Omslagsbild: Dan Hyllengren Larsson

Författare av rapporten:
Aida Alvinius
Camilla Kylin
Bengt Starrin
Gerry Larsson




Aida Alvinius
Forskningsassistent/doktorand