måndag 10 oktober 2011

Föreläsning om Ledarskap och Individ vid Försvarshögskolan i Stockholm

Idag har jag föreläst om ledarskap ur ett stabsperspektiv tillsammans med en kollega. Ämnen som berördes väckte tankar, frågor och reflektioner hos dem som lyssnade. Jag kommer att kort beskriva innehåll i de fyra ämnena som berördes under dagens föreläsning.
 
Indirekt ledarskap - Leda genom andra.
Ledarskap på högre organisatorisk nivå med en eller flera nivåer underställda chefer. En del av det indirekta ledarskapet är att vara en förebild - på gott och ont. Mycket viktigt att vara medveten om vilka budskap man sänder ut inom och utanför organisationen. Vilka indirekta ledare tänker ni på som har visat enormt engagemang och kreativitet för sin organisation? Steve Jobs är en sådan som har betytt mycket.

Destruktivt ledarskap - Elak, arrogant eller hotfull som chef? Det lönar sig inte i längden.
Vilka risker finns i att systematiskt agera eller uppfattas som dålig ledare (men också som medarbetare)? Denna del av ledarskap är viktig att reflektera över - "inte minst för att det onda väger mer än det goda". Mina kollegor som forskar och utbildar inom ämnet är Maria Fors, Sofia Nilsson och Gerry Larsson.

Situationsförståelse vs. Lägesbild - Vi ser samma sak men vad ser vi egentligen?
Det här ämnet är enligt min mening mycket intressant. Om man får samma information, tolkar man det på samma sätt? Nej! Det gör man inte! Hur man tolkar erhållen information beror på vilken bakgrund, erfarenhet och befattning man har i bagaget. Dessutom handlar det om vilken uppgift man måste lösa. Detta är självklart - men våra studier vittnar ändå om problematiska samverkanssituationer för att organisatoriska skillnader kan vara för stora.

Ett rent pedagogiskt exempel från studier på blåljusmyndigheter:
Lägesbild: det brinner!
Brandmannens situationsföraståelse: brandens omfattning, kemikalier?
Vårdpersonalens situationsförståelse: hur många är skadade?
Polisens situationsförståelse: vem har anlagt branden?

I en samverkanssituation mellan olika blåljusmyndigheter kan bristen på varandras olika situationsförståelser leda till konflikter. Komplexiteten i denna till synes enkla beskrivning har visat sig större än vad man tror.

Rollen som ”Länk” - gränsöverskridare, gå utanför ramarna om så behövs för att underlätta samverkan.
Länkar är helt enkelt olika individer som kan underlätta samverkan mellan organisationer och förmedla information mellan olika aktörer. Det är individer som är särskilt duktiga på att hitta lösningar på samverkansdilemman under påfrestande situationer. Länkar är också huvudtema i min avhandling vilket jag konmer att skriva om framöver.

Vid frågor om innehållet i ovanstående kontakta mig via mail eller via bloggen.
Vid tangentbordet
Aida Alvinius

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar