onsdag 26 oktober 2011

Kan tillit vara farligt?

I slutet på förra veckan tillbringade jag ett par dagar i Koblenz, Tyskland. Anledningen till besöket var att delta vid symposiet ”Leading and Trusting – Trust in Leadership” som anordnades av Center for Leadership Development and Civic Education. Vi var ett tjugotal deltagare från Nederländerna, Schweiz, Tyskland, USA och Österrike som diskuterade tillitens betydelse och utveckling i relation till ledarskap, huvudsakligen i en militär kontext.

Under dessa dagar hölls intressanta presentationer av både forskare och officerare. Flera officerare delade med sig av emotionella, självupplevda händelser från Afghanistan och Irak. Ett exempel är officeren som berättade om hur denne, under en och samma dag, förlorade stora delar av ett kompani. En tredjedel av kompaniet antingen omkom, skadades allvarligt eller blev tillfångatagna.  En annan officer berättade om hur denne förlorade underställda och själv blev skottskadad men, under situationen, aldrig kände rädsla. Först trodde han att det var på grund av chocken men efteråt insåg han att det var på grund av den tillit han kände till sina underställda. Han visste att han var väl omhändertagen.

Tillit är viktigt
Tillit är en mycket viktig förutsättning inom den militära kontexten. I den militära organisationen finns det inbyggt att en ledares order ska följas. Lydnad förutsätts. Men vad händer om underställda inte litar på sin ledare? En officer berättade om hur denne omplacerade en ledare innan de gick ut i strid eftersom denne visste att ledarens underställda saknade tillit till honom. Den första kulan skulle ha varit avsedd för ledaren och inte för fienden. Så fungerar det ibland i andra nationer. Att oskadliggöra en ledare gruppen saknar tillit till är uppenbarligen inte ovanligt. Hellre en skadad ledare än omkomna gruppmedlemmar.

 Brist på tillit kan vara farligt men vad händer om vi har för hög tillit? Kan vi ha för hög tillit till någon? Det tror jag och jag tycker att det är viktigt att diskutera eventuella konsekvenser med att blint följa ledarens order och direktiv, trots att de är kanske är felaktiga. Detta var ett av mina bidrag till förra veckans symposium.

Nackdelar med tillit
Oftast pratar vi om tillit i positiva ordalag. Men vad händer om vi litar på ledaren utan att ifrågasätta dennes beslut. Den militära organisationen, med sitt inbyggda order-lydnadsförhållande, försvårar ifrågasättanden och, kombinerat med stark tillit, kan det få ödesdigra konsekvenser. Ledare kan göra fel men stark tillit till ledare innefattar en tro om att ledaren är kompetent nog att fatta rätt beslut och inte utsätter sina underställda för onödiga risker.  Stark tillit kan leda till att riskuppfattningen påverkas negativt. Vi har så stark tillit till vår ledare (eller underställda/medarbetare) att vi underskattar risker och hot, tror oss klara mer än vi gör. Detta var kanske vad som hände den unga, danska soldaten som omkom efter att hans ledare beordrat in honom och hans gruppmedlemmar i ett minerat område i Afghanistan. Ledaren skickades hem till Danmark och åtalas nu för vållande till soldatens död (läs mer på http://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/article1634649.ece) .

Risker med stark tillit tror jag är mer vanligt i stående förband som tränar och arbetar tillsammans under längre perioder där de har större förutsättningar att skapa starka tillitsband till varandra. Något som aktualiserats i och med vårt yrkesförsvar.

Om du är intresserad av att läsa mer om ledarskap och tillit kan jag rekommendera ”Den osynliga fienden – IED-attentats påverkan på ledarskap, tillit och motivation". Du hittar den på Försvarshögskolans internetbokhandel: http://fm.publicum.se/Broschyr/FV2.lasso?Lnr=8M1177&Knr=10397&Sprak=Sv

Maria Fors

1 kommentar: