måndag 28 november 2011

Isprinsessan

I december kommer snön, visst mamma? Tomten kommer ju på släden, men är det ingen snö, kommer inte tomten då? Snön kom, tomten kom, men under all is fanns en rörelse som ville något mer, Maslow, kallar det självförverkligande, där din inre motivation ligger, då de andra trappstegen i behovstrappan är uppfyllda. I artikeln "A Theory of Human Motivation" (1950) skrev Maslow sin behovstrappa, som är en förklaringsmodell för hur människor prioriterar sina behov.

Ett barn har nog sin maximala upplevelse på jul, hela december är en lång väntan, en rolig spännande väntan, den där dockvagnen eller brandbilen blir lyckan! För tonåringen är identitieten så viktig, mössan ska vara av det märket, den ska vara grön, då ÄR man så man ska vara, vill vara, uppfattas. Men sedan. Maslow menar att en maximal upplevelse är att vara ett med alla andra eller med världen, en känsla att vara helt och fullt sig själv. Ofta inbegriper det en känsla av livets höjdpunkt och fullbordan. Är du stressad i juletider? Fråga dig varför? Om vi vore isprinsessor helt och hållet gjorda av is, då skulle vi inte känna, varken stress eller ha motivation till att uppnå det högsta, vårt eget självförverkligande. En isprinsessa är alltid lycklig, för det är så vi vill ha henne, för hur lycklig man är bestämmer man själv, det styrs av hur vi väljer att uppfatta världen. Det är aldrig försent att ändra uppfattning eller tankesätt. En harmonisk kropp är en bättre boning för vårt inre jag. Om man tänker på åldrande, alla åldras, i alla fall på ytan, kroppen, men inuti, är vi vårt jag, kroppen är bara ett verktyg för att själen ska kunna göra sitt arbete. Oavsett om du stressar, så kommer snön, tomten kommer och den yttre världen fortsätter att snurra. Glad advent! /Maria Björkehed

Sofia spikar

I fredags spikade vår kollega Sofia Nilsson sin avhandling vid Karlstads universitet.  Titeln på avhandlingen är ”Civil and Military Leadership Processes in Situations of Extreme Environmental Demands”.


Är du intresserad av att närvara vid disputationen så sker den fredagen den 16 december kl.13:00 i Nyquistsalen, Karlstads universitet. Opponent är Professor Jon Christian Laberg från Universitetet i Bergen.

Grattis, Sofia! Du har gjort ett fantastiskt jobb och vi är mycket stolta över dig!
Maria Fors

fredag 25 november 2011

Destruktivt ledarskap på Operan

Igår var jag inbjuden av Mercuri International att föreläsa om Destruktivt ledarskap för ett 40-tal chefer från olika organisationer som hade samlats i Guldsalen på Kungliga Operan. 

I början på föreläsningen bad jag cheferna räcka upp handen om de använder sig av destruktiva ledarbeteenden. En handfull räckte upp handen. Jag avslutade föreläsningen genom att ställa samma fråga. Nu var det samtliga i rummet som räckte upp handen.

Hur kommer det sig?

På Försvarshögskolan har vi (Gerry Larsson, Sofia Nilsson och jag, Maria Fors) forskat kring och utbildat i Destruktivt ledarskap sedan 2007. Det började som ett uppdrag från Försvarsmakten där vi fick i uppgift att studera vilken betydelse ledarskapet hade för värnpliktigas och unga officerares motivation att fortsätta inom Försvarsmakten. Resultatet:

Ett bra ledarskap har en viss positiv inverkan på motivation men ett dåligt ledarskap har en klart negativ effekt på motivationen.

En slutsats av detta var att det är viktigt att studera de negativa aspekterna av destruktivt ledarskap. Detta går i linje med ”Bad is stronger than good” vilket innebär att negativa händelser får större och mer långvariga konsekvenser än positiva. Positiva händelser behöver vara överlägset flest i antal för att få övertag över negativa.

En fortsättning på detta arbete var att skapa ett utbildningspaket för att medvetandegöra destruktivt ledarskap. I samband med detta arbete har vi utvecklat ett instrument som mäter destruktiva ledarbeteenden (artikeln är accepterad för publicering i The Leadership & Organization Development Journal). Vad är då destruktiva ledarbeteenden? Vårt instrument delar in dem i fem faktorer:
-          Arrogant, orättvis
-          Hot, bestraffningar, överkrav
-          Ego-inriktad, falsk
-          Passiv, feg
-          Osäker, otydlig, rörig

Våra vidare studier har pekat på att de beteenden som vi ser som passiva, Passiv, feg samt Osäker, otydlig, rörig, är de som har störst negativ påverkan på bland annat tillit till ledaren, motivation att stanna inom organisationen och på hur man uppfattar atmosfären på arbetsplatsen.

Beteendena inom dessa faktorer handlar bland annat om att vara dålig på att strukturera och planera, ge otydliga instruktioner, vara frånvarande, inte visa engagemang och inte ta tag i saker. Dessa beteenden är inte ovanliga. Särskilt inte för chefer som är under stress eller tidsbrist. Även de bästa chefer kan vara otydliga och uppvisa bristande engagemang utan att ha för avsikt att orsaka negativa konsekvenser för sina medarbetare. Men intentionen eller avsikten spelar ingen roll, det är resultatet eller konsekvenserna som är av betydelse.

Förstår ni nu varför cheferna räckte upp handen på slutet?

Att använda sig av destruktiva ledarbeteenden innebär inte nödvändigtvis att man är en destruktiv ledare. Alla kan ha en dålig dag. För att det ska klassa som destruktivt ledarskap krävs det att beteendena sker systematiskt och över tid.

Genom att vara medveten om vilka beteenden som klassas som destruktiva och får negativa konsekvenser på exempelvis underställdas motivation och tillit, kan ledare också arbeta för att minimera dessa innan det övergår i ett destruktivt ledarskap. Att vara en bra ledare innebär inte att aldrig göra fel, det innebär att vara medveten om sina fel och brister och aktivt arbeta med dessa.

Om ni har några frågor om destruktivt ledarskap är ni välkomna att kontakta oss, Gerry Larsson, Sofia Nilsson och Maria Fors.

Vid tangentbordet
Maria Fors

tisdag 22 november 2011

Låtsaskompisar i barndomen, ger det bättre ledare?

Hej vänner!
Jag läste en artikel, som psykolog Eva Hoff skrivit, om att barn som har låtsaskompisar blir mer kreativa som vuxna. Deras låtsaskompisar är vuxnas inre monologer. Det är också ett utmärkt sätt att tränas i att bryta invanda mönster och tänka kreativt. Jag tänker osökt på hur en kreativ ledare kan skapa en kreativ arbetsmiljö för sina underställda och vi vet ju alla, att kreativa miljöer skapar ett positivt tänkande, som i sin tur leder till positiv energi!

Kan förhållningssättet vara kreativt? Ofta handlar det om att ha ett kreativt förhållningssätt. Att ge människor tid och stöd att vara nyskapande. När människor sedan har spontana samtal med varandra så får deras tankar utlopp och människor bygger på sina idéer, för att associera och skapa nya perspektiv tillsammans, det är spännande! Det har visat sig menar Farida Rasulzada, som är lektor i psykologi, att den inre motivationen och glädjen är människans viktigaste drivkraft. Så om ni inte har turen att vara under en kreativ ledares armar, så gör lite kreativa saker på fritiden, ett sätt är leken, har du barn, så lek med dem, (utan regler förstås i leken kan allting hända) Eriksson mfl menar att du ska vara bergtagen i leken, det vill säga bara ge dig hän och se vad som händer, då använder du höger hjärnhalva och kreativiteten spirar. Har du inte barn, kan du ta fram legolådan, eller ett vitt papper och lite färg och bara måla vad du känner för, kanske kommer det fram något riktigt verk, som dessutom har satt dina tankar i rörelse åt ett vidgat perspektiv, som du kommer att ha nytta av i ditt arbete. Ett annat utmärkt sätt, enligt många sömnforskare, är att sova lite extra, för under REM sömnen, det stadiet då vi drömmer som mest intensivt, då är vi mest kreativa, vilket speglar av sig även under dagen. Så tacka låtsaskompisarna för din kreativa sida och fortsätt drömma, en dag slår drömmen in.

Ha en bra dag!
Maria Björkehed

måndag 21 november 2011

På första parkett i mitt eget liv

I helgen var jag på en miniresa till Göteborg med familjen, det tog lång tid dit, och jag hann tänka, ni vet när man sitter alldeles still och inte kan göra något, då kommer tankarna. Jag insåg då att det är först när man befinner sig på resande fot som man verkligen bänkas framför showen om sitt liv. Det kan låta så självklart att för att lära känna sig själv, så måste man umgås med sig själv. Hur ofta gör vi det? Jag tänkte när jag såg vimlet i Göteborgs gator, denna gråa regninga novemberdag att människor som lever i stress, jäktar en hit och en dit, måste bli förbannat besikna den dagen det går upp för dem att livet inte går i repris. Att leva i nuet kräver små pauser, för att komma åt sig själv, det är inte fel med en resa eller varför inte en inre resa, kanske säger du "under det där skinnet fann jag en go liten unge, full med fantasi och skaparglädje" Myers (2010) beskriver det som en persons jag, människans innersta kärna, det gör oss unika var och en har en egen historia att berätta en egen framtid att skapa, ett eget unikt jag. Vem hittar du i showen om ditt liv?

Må så gott!
/Maria Björkehed

tisdag 15 november 2011

"Var snygg och prata rätt!"

Betydelsen av estetisk kompetens på arbetsplatsen

Vi brukar säga att utseende inte spelar någon roll. Det är insidan som räknas. Men är det verkligen så i alla situationer där man behöver göra ett första gott intryck? Hur går det till på en anställningsintervju? Vissa arbetsgivare ställer höga krav på utseende, eller estetisk kompetens som det också kallas.

Estetisk kompetens innebär att servicepersonal inom vissa yrken ska uppfylla estetiska krav. Förutom de vanliga krav som kunskap, social kompetens, utbildning och erfarenheter. Butikspersonal, säljare och restaurangpersonal är exempel på sådana yrken där estetisk kompetens tycks eftersträvas. Dennis Nickson, Chris Warhurst och Eli Dutton från Strathclyde University har undersökt detta fenomen bland rekryterare. Vad är det som rekryterarna bedömer hos arbetssökarna. Estetik gick tydligen före andra skickligheter. Estetiska krav kan sammanfattas i några få ord: "se bra ut" och "låt rätt". De inkluderar vidare:
rätt kroppsspråk
stil, rätt framtoning
vara ren och hel
röst och accent.

Henrietta Huzell, forskare i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, forskar om estetisk kompetens. Hon har i sin studie fått resultat att utseendet kan ha högre betydelse vid en anställning, än vad man tidigare trott. Nina Jansdotter, karriärcoach, menar att det här är inget nytt egentligen. Hon menar att det är en vidareutveckling av de traditionella kraven på att anställda ska vara ”hela och rena”. Nina Jansdotter menar också att ofördelaktigt yttre nedvärderas lika mycket som ett extremt fördelaktigt yttre. Det gäller att vara ”lagom”, vad det nu egentligen betyder för var och en.

Ett förtydligande av "lagom" kan vara att estetisk kompetens bör följa arbetsgivarens/företagets linje. Vad krävs på arbetsplatsen, tex. en tatueringsstudio, en förskola, en advokatbyrå...Det gäller att passa in i miljön

Några andra exempel:
Jobbar man på ett flygbolag så krävs det ibland att flygplanspersonal måste genom sin klädsel och framtoning anspela på sexapeal. Mer information om det finns om man klickar på länken under den första bilden.  
 Jobbar man som politiker fungerar ett annat utseende.

http://airlineworld.wordpress.com/2007/11/27/sexy-stewardess-uniforms/


Jobbar man som forskare och utbildare så uppfyller bilder till höger alla krav på att se estetisk ut. :-)
Skämt åsido! Min farhåga är ju ändå diskriminering på grund av utseende. Vi har en ny diskrimineringslag som har trätt i kraft 1 januari 2009 och som har ersatt de gamla lagarna. Det som i lagen åsyftar utseende är möjligheten att kunna fritt uttrycka sin könsidentitet, t.ex. genom kläder. Men det säger inget om att man inte får diskrimineras om man är för snygg eller om man har ett ofördelaktigt yttre. Tills det kommer en ny lag eller paragraf i den befintliga lagen så kommer kvinnor att dömas hårdare än män.

AIDA ALVINIUS

Syskon, världspolitik och vem du blir?

Finns det syskonrelationer som påverkar världspolitiken? Hur olika ledare bedriver sitt ledaskap igår och i dag? Finns det forskning på ämnet eller nya rön?

Världshistorien är inte bara som i historieböckerna. Bakom finns politiska sekter som bildar en dold samhälls- och affärselit mot demokratin, freden och en generell välfärd. Krig är här lönsamt, konflikter styr framtiden och det är inte lösningen som är i fokus. Khadaffis söner uppvisade en öppen familjekonflikt på den världspolitiska arenan, den ena brodern ville ge sig, och försökte medla mellan de stridade, den andre ville aldrig ge upp. Om man ser på Elisabeth Schönbecks forskning inom familjemönster och placering i syskonskaran, så hittar barnen olika strategier för att uppnå sina föräldrars kärlek, dessa ser olika ut beroende på var i syskonskaran som du befinner dig.  Elisabeth Schönbeck, är beteendevetare och småbarnspedagog och menar att de som emigrerade till Amerika med största sannolikhet var ett gäng småsyskon.

Oluf Martinsen-Larsen, som forskat om familjemönster och personlighetsutveckling i över 40 år menar att pseudotvillingar (barn som föds tätt) är de flitigaste besökarna på hans psykiatriska klinik. Anledningen, de hittar inte sin identitet. Barn behöver, liksom blommar vatten, värme kärlek och lagom stora avsånd till nästa planta liknar han.

I Sveriges regering finns bara storasyskon, utom Anders Borg, som är lillebror. Förklaringen, han är psedotvilling! Han har alltså konkurrerat om placeringen med sitt storasyskon. Barack Obama och Tiger Woods är ensambarn, de uppvisar ett liknade beteende som storasyskon, skillnaden; de har fått båda föräldrarnas uppmärksamhet odelat. På TV ser vi Idol deltagare, dessa är småsyskon. Rebelliska, äventyrliga är småsyskonen. Kaczy´nsky Polens fd president, beskrivs som loyal, målmedveten och hängiven vår europeiska union. Frihet och solidaritet, typiska storebrors beteenden, enligt Schönbeck. För att återgå till bröderna Khadaffi, så skulle mellanbrodern, som ville ge sig, vara den konfliktlösande, medlaren, medan den som aldrig ger sig vara den rebelliska lillebrodern.

Så vårt svenska ordspråk; "Handen som gungar vaggan, är handens om styr världen" kanske inte är så tokigt ändå, om man tänker på vilken betydelse vårt familjemönster och placering i syskonskaran har för vem vi blir som vuxna?

Ut i solen med er och skaffa lite kittlande solstrålar på näsorna!
Vänligen  Maria Björkehed

måndag 14 november 2011

Pencez De Moy

Solen sken, hennes ögon glittrade -"Jag älskar dig sa hon". En knubbig varm hand i hans. Hon, då 3 år gammal studerade beundrande sin storebror. Han stolt och beskyddande. Hand i hand. Du glömmer väl inte bort mig. Svaret, så självkart, jag tänker ju på dig, sedan ses vi. Den blöta pussen, hans sprang iväg på fotbollsplanen, visselpipan och matchen var igång. Många år senare, förstod hon att kärleken var evig och att han, hennes storebror alltid skulle tänka på henne, ansvaret var lagt på hans axlar redan som liten grabb, ta hand om din syster nu, och förstärkningen när han varit duktig, tacken, hennes eviga kärlek. Han svar Pencez De Moy (jag tänker på dig).

Ovanstående handlar inte bara om en söt historia, utan också om hur ordningen i syskonskaran styr vårt beteende även i framtiden. Den handlar också om att så länge som vi tänker på varandra så finns vi, genom våra tankar lever vi. Det är där allting börjat vid en enda tanke, god eller ond. Ett liten steg i tankens rikting och du är på väg på en resa, valet är ditt, handlar det om en förändring tänk den, då är du ett steg närmare, Pencez de Moy. Jag tänker på dig!

Ha en underbar dag!
Maria Björkehed

onsdag 9 november 2011

En bild av det mänskliga sammanhanget

En gammal murare och stensättare väl biten av ett långt yrkesliv utomhus berättade om hur det är att bygga en mur av natursten.

Det hela kom sig av en sammankomst vid Vitemölla på Österlen där en meditationsring av sten uppförts av just denne äldre yrkesman. Uppdraget att göra meditationsringen var given av församlingen i Kivik. Detta var ett tillfälle att tacka de ideella krafter som skapat ringen och möjligheten till densamma.

Nå, stensättaren fick frågan hur det går till att passa in natursten till en mur, om det var svårt eller ej eller hur man ser att en sten passar. Han svarade som så att en sten man tar upp från stenhögen i akt och mening att bruka den lägger man icke åter. En upptagen sten måste passas in och den kommer att passa in. Han fortsatte, - om man tar upp en sten från högen och inte finner dess plats utan kastar den åter kommer det vara en början till att utesluta stenar och det får man fortsätta med om man slår in på den stigen. Till slut måste en ny hög med stenar införskaffas och den gamla högen kasseras.

Stenen kommer att vilja finna sin plats men du som sättare måste se dess möjligheter och då behöver man icke kasta några stenar åter utan alla kommer till bruk i den ordning de tas upp.

Som åhörare tänkte jag, det gäller människor också. Om jag inte ser den andre kommer jag att utesluta denne eftersom denne inte passar in i min bild av hur hon eller han skall vara. Det sociala sammanhanget är meditationsringen och i denna behöver vi vara, i denna så finns platsen för alla att fylla i helheten, i skapandet av ringen.

Att exkludera människor förminskar oss själva. Jag måste alltid utmana de sidor av mig som kategoriserar människor efter dimensioner som jag inte fördrar. Det blir som stensättaren sa, till slut duger ingen sten i högen utan då måste en ny hög stenar hämtas.

/Jarl Silfverberg

Jarl sysslar med och genomför kurser inom Fördjupad UGL, FUGL, och Handledarutbildningen HUGL.


Brösarps backar
Foto: Wikipedia

måndag 7 november 2011

Avund - ondskefull emotion eller inspirationskälla?

För inte så länge sedan var jag gästbloggerska hos en helt fantastisk kvinna - Marlene Lund Kopparklint. Marlene är en inspirationskälla på många olika sätt. Genom sin egen speciella utstrålning, sin närvaro, kunnighet och mycket annat lämnar hon intryck på andra människor. Att möta Marlene lämnar alltid en liten önskan av att hennes stjärnglans ska smitta av sig. Med anledning av det skrev jag nedanstående inlägg om avundsjuka.  Med lite revision kommer den igen. Enjoy!
Tack Marlene för att man får njuta av din "star dust".


“Du har alltid en sån äcklig tur, ett osvikligt flyt. Själv får jag hävda mig genom överdrivet skryt. Varför får du alltid allt som både du och jag vill ha? Och varför ska jag behöva låtsas vara glad?”

Med dessa ord inleder Nanne Grönvall sin schlagerlåt Avundsjuk. Känslan är till mångt och mycket bekant för alla individer. Men den är inte negativ till sin natur. Det är när avund omsätts från känsla till handling som den kan leda till påföljder. Är de konstruktiva eller destruktiva beror helt på avsändarens intentioner. Men konsekvenserna kan vara stora för individer, grupper, arbetsplatser och inte minst för hela samhället. 

Avund med destruktiva påföljder

Vad innebär avund? Emotionen avund uppstår när individer saknar något som en annan individ har. Det kan handla om prestationer, resurser eller egenskaper. Avundaren kan önska sig själv de egenskaperna eller att innehavaren inte hade dem. Enligt beteendevetenskapliga studier beror avundsjuka på dålig självkänsla och osäkerhet.  Den tycks hota en persons självbild och i de mest extrema fallen kan det leda till mycket negativa konsekvenser för den som drabbas av andras avund.

Bertrand Russell, en brittisk filosof, hävdade att avund är en stor orsak till mänsklig olycka. Avund blir ett tveeggat svärd eftersom en avundsjuk individ inte bara blir olycklig av sin avund, utan också önskar att andra människor ska drabbas av olycka. Denna filosofiska tanke genomsyrar vårt arbetsliv i mångt och mycket samt tar sig uttryck på varierande sätt.

Marta Cullberg Weston är aktuell med en nyutkommen bok Avundsjuka och konkurrens – känslor i vardagslivet. Författarinnan ansåg att behovet av att belysa ämnet var enormt.

”Tanken på att skriva boken föddes när två unga kvinnor i min närhet på olika sätt drabbades av avund i sina arbetssituationer. Jag insåg att det är viktigt att lyfta upp frågan om kvinnors avund på arbetsplatsen - något som kommer att utmana feministiska kretsar (även om jag ser mig som feminist själv)- skriver Cullberg Weston på sin hemsida och det är just avund emellan kvinnor som boken fokuserar på.

Den 8 mars firas  Internationella kvinnodagen. Syftet med firandet är att uppmärksamma kvinnor på olika sätt. Den politiska innebörden är att öka jämställdheten mellan könen. Paradoxen i jämställdhetsdebatten pendlar dock mellan kvinnors ojämlika situation och avundsjuka som en särskild kvinnlig företeelse. 

Hur vill vi då ha det i vårt samhälle? Ett danskt ordspråk säger följande: Om avund var ett virus, skulle alla människor vara sjuka. Därmed vill jag påstå att avundens konsekvens är allas vårt ansvar. Men trots det dystra faktumet finns det fortfarande hopp för människan.

Avund – en positiv kraft och en grund för vår demokrati

Allt handlar egentligen om egen inställning och självreflektion. Om jag blir avundsjuk på att någon äger en viss sak, har en speciell kunskap eller har en speciell egenskap. Vad kan jag göra för att köpa en liknande sak, införskaffa mig kunskaper jag inte har eller utveckla mina egna speciella egenskaper? Det är bara vad man gör med sin avund som betyder något i sammanhanget. Känsla à Tanke à Handling.

Marta Cullberg Weston avdramatiserar också avund och beskriver den som en positiv och inspirerande kraft. Se hur andra gör och bli inspirerad, tycks budskapet vara även i boken. 
En strategi för att komma åt avundsjukan föreslås:
-          Våga erkänna avund samt vända det till en positiv kraft. Förhoppningsvis vågar man titta på sin egen avund på ett nytt sätt. Detta är av yttersta betydelse att hantera på individnivå. Den positiva spiralen blir då att vi får bättre och trivsammare arbetsplatser, bättre vänskapsrelationer och inte minst ett bättre samhälle.

Bertrand Russel tyckte att avund utgjorde en grogrund för demokratins utveckling. Att denna, annars negativa känsla, bör betraktas som en bas för ett mer rättvist socialt system.

Avund kan alltså ha mycket positiva konsekvenser då den ger näring åt individernas drivkraft, ger ökad motivation och en möjlighet att formulera ett mål i sitt liv. Vad vill jag göra, kunna, blir…?

Det kanske finns en poäng i Russels teori om demokratins uppkomst, men jag vill återigen påstå att avund, som en destruktiv kraft, bör hanteras på individ- och gruppnivå. Genom erkänsla, bekräftelse, nyfikenhet, respekt och inte minst självreflektion ger vi ett gott bidrag till bättre arbetsplatser, vänskapsrelationer och naturligtvis till vårt svenska samhälle. Men vi måste ha ett tillåtande klimat som ger utrymme till självreflektion, tid att erkänna för oss själva vad man känner och få möjlighet att göra något åt saken. Först då kan vi få ett roligare tillvaro. Avund är allas vårt gemensamma ansvar!

Aida Alvinius
Se nedan Marlenes blogg:

tisdag 1 november 2011

Einstein, kreativitet och stress

Jag har ett intresse i kvantfysiken och ska ta med dig på en spännande resa. Det sägs att Einstein satt i sitt arbetsrum och plötsligt uppenbarade sig ljusstrålar framför honom, de krökte sig över hans skrivbord och han fick idén om rosenbron, relativitetsteorin och att våra dittills rådande paradigm inte längre gäller då hastigheten närmar sig ljusets. Det var solen som lyste bakom molnen och för ett ögonblick lyckats ta sig igenom och in i hans arbetsrum. Newtons lagar gäller bara i hastigheter under ljusets. Sedan inträffar det att en meter inte längre är en meter när du färdas i ljusets hastighet, vad händer om vi färdas så snabbt att sträckan blir minus? Jo då går tiden bakåt. Den tanken är fantasieggande. Vad skulle du göra om du kunde resa bakåt i tiden? Vilka platser skulle du besöka? Eller skulle du bara rätta till ett misstag från igår? Man kan koppla Einsteins relativitetsteroi till stress. Hur då undrar du nyfiket? Jo, Om ett företag slimmar sig, för att spara pengar, får det på köpet stressade medarbetare. En stressad person slutar att bete sig som vanligt, tunnelseende inträder, humöret faller osv. Precis som Newtons lagar slutar att gälla i hastigheter närmare ljusets, så slutar människor att prestera, tänka och bete sig som de brukar vid stress. Bästa sättet att unvika stress är att ha kontroll och att ha ett kreativt och fritt arbete, så lägg dig på golvet, som Einstein gjorde kolla in solstrålarna som letar sig in i ditt rum, och bara var. Kanske kommer du på en idé som ändrar paradigmet? Om inte annat har du fått en dos D-vitamin och en stund välbehövd avkoppling. Må så gott! / Maria Björkehed