tisdag 15 november 2011

"Var snygg och prata rätt!"

Betydelsen av estetisk kompetens på arbetsplatsen

Vi brukar säga att utseende inte spelar någon roll. Det är insidan som räknas. Men är det verkligen så i alla situationer där man behöver göra ett första gott intryck? Hur går det till på en anställningsintervju? Vissa arbetsgivare ställer höga krav på utseende, eller estetisk kompetens som det också kallas.

Estetisk kompetens innebär att servicepersonal inom vissa yrken ska uppfylla estetiska krav. Förutom de vanliga krav som kunskap, social kompetens, utbildning och erfarenheter. Butikspersonal, säljare och restaurangpersonal är exempel på sådana yrken där estetisk kompetens tycks eftersträvas. Dennis Nickson, Chris Warhurst och Eli Dutton från Strathclyde University har undersökt detta fenomen bland rekryterare. Vad är det som rekryterarna bedömer hos arbetssökarna. Estetik gick tydligen före andra skickligheter. Estetiska krav kan sammanfattas i några få ord: "se bra ut" och "låt rätt". De inkluderar vidare:
rätt kroppsspråk
stil, rätt framtoning
vara ren och hel
röst och accent.

Henrietta Huzell, forskare i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, forskar om estetisk kompetens. Hon har i sin studie fått resultat att utseendet kan ha högre betydelse vid en anställning, än vad man tidigare trott. Nina Jansdotter, karriärcoach, menar att det här är inget nytt egentligen. Hon menar att det är en vidareutveckling av de traditionella kraven på att anställda ska vara ”hela och rena”. Nina Jansdotter menar också att ofördelaktigt yttre nedvärderas lika mycket som ett extremt fördelaktigt yttre. Det gäller att vara ”lagom”, vad det nu egentligen betyder för var och en.

Ett förtydligande av "lagom" kan vara att estetisk kompetens bör följa arbetsgivarens/företagets linje. Vad krävs på arbetsplatsen, tex. en tatueringsstudio, en förskola, en advokatbyrå...Det gäller att passa in i miljön

Några andra exempel:
Jobbar man på ett flygbolag så krävs det ibland att flygplanspersonal måste genom sin klädsel och framtoning anspela på sexapeal. Mer information om det finns om man klickar på länken under den första bilden.  
 Jobbar man som politiker fungerar ett annat utseende.

http://airlineworld.wordpress.com/2007/11/27/sexy-stewardess-uniforms/


Jobbar man som forskare och utbildare så uppfyller bilder till höger alla krav på att se estetisk ut. :-)
Skämt åsido! Min farhåga är ju ändå diskriminering på grund av utseende. Vi har en ny diskrimineringslag som har trätt i kraft 1 januari 2009 och som har ersatt de gamla lagarna. Det som i lagen åsyftar utseende är möjligheten att kunna fritt uttrycka sin könsidentitet, t.ex. genom kläder. Men det säger inget om att man inte får diskrimineras om man är för snygg eller om man har ett ofördelaktigt yttre. Tills det kommer en ny lag eller paragraf i den befintliga lagen så kommer kvinnor att dömas hårdare än män.

AIDA ALVINIUS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar