tisdag 15 november 2011

Syskon, världspolitik och vem du blir?

Finns det syskonrelationer som påverkar världspolitiken? Hur olika ledare bedriver sitt ledaskap igår och i dag? Finns det forskning på ämnet eller nya rön?

Världshistorien är inte bara som i historieböckerna. Bakom finns politiska sekter som bildar en dold samhälls- och affärselit mot demokratin, freden och en generell välfärd. Krig är här lönsamt, konflikter styr framtiden och det är inte lösningen som är i fokus. Khadaffis söner uppvisade en öppen familjekonflikt på den världspolitiska arenan, den ena brodern ville ge sig, och försökte medla mellan de stridade, den andre ville aldrig ge upp. Om man ser på Elisabeth Schönbecks forskning inom familjemönster och placering i syskonskaran, så hittar barnen olika strategier för att uppnå sina föräldrars kärlek, dessa ser olika ut beroende på var i syskonskaran som du befinner dig.  Elisabeth Schönbeck, är beteendevetare och småbarnspedagog och menar att de som emigrerade till Amerika med största sannolikhet var ett gäng småsyskon.

Oluf Martinsen-Larsen, som forskat om familjemönster och personlighetsutveckling i över 40 år menar att pseudotvillingar (barn som föds tätt) är de flitigaste besökarna på hans psykiatriska klinik. Anledningen, de hittar inte sin identitet. Barn behöver, liksom blommar vatten, värme kärlek och lagom stora avsånd till nästa planta liknar han.

I Sveriges regering finns bara storasyskon, utom Anders Borg, som är lillebror. Förklaringen, han är psedotvilling! Han har alltså konkurrerat om placeringen med sitt storasyskon. Barack Obama och Tiger Woods är ensambarn, de uppvisar ett liknade beteende som storasyskon, skillnaden; de har fått båda föräldrarnas uppmärksamhet odelat. På TV ser vi Idol deltagare, dessa är småsyskon. Rebelliska, äventyrliga är småsyskonen. Kaczy´nsky Polens fd president, beskrivs som loyal, målmedveten och hängiven vår europeiska union. Frihet och solidaritet, typiska storebrors beteenden, enligt Schönbeck. För att återgå till bröderna Khadaffi, så skulle mellanbrodern, som ville ge sig, vara den konfliktlösande, medlaren, medan den som aldrig ger sig vara den rebelliska lillebrodern.

Så vårt svenska ordspråk; "Handen som gungar vaggan, är handens om styr världen" kanske inte är så tokigt ändå, om man tänker på vilken betydelse vårt familjemönster och placering i syskonskaran har för vem vi blir som vuxna?

Ut i solen med er och skaffa lite kittlande solstrålar på näsorna!
Vänligen  Maria Björkehed

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar