fredag 20 januari 2012

Syndabock – idag kapten Schettino & Niklas Czarnecki. I morgon?

Rederiet och (Italienska) media har utsett kaptenen på fartyget Costa Concordia som ansvarig för grundstötningen. Schettino är häktad och misstänkt för i dagsläget ett oklart antal dödsfall.  Jag tar inte ställning till om han är skyldig eller inte, även om bevisen mot honom pekar i negativ riktning. Niklas Czarnecki får avgå som tränare för ishockeylaget FBK. Med anledning av dess två närliggande fall vill jag ta upp fenomenet ”syndabockar”.
Syndabockar utses överallt i vårt samhälle: på våra arbetsplatser, skolor, föreningar etc.  Syndabockar utses av olika orsaker. Psykologiskt vill vi ha någon som vi kan lägga vår samlade skuld på och som vi kan stöta bort. Det ligger också ett kraftfullt symbolvärde i att vi/organisationen stöter bort eller säger upp en individ – vi är kapabla att lösa problem.
Det är inte bara i privata företag och idrottsföreningar som utser individer till syndabock. Vi återse även vissa tjänstemän och politiker i denna roll. Mer kända exempel finner vi i samband med samhällskriser som tsunamin, och en del socialt orsakade händelser(t ex omhändertagande av barn) som uppmärksammats av media. Vid flertalet tillfällen har ageranden/brist på agerande och ansvaret för beslut lagts på en individ. Och individen har fått ta konsekvensen. Man kan fråga sig om det är rätt lösning?
I krissammanhang har även grupper utsetts till syndabockar med konsekvensen att utredningen försvårats. Två exempel på detta i Sverige är i) barnmordet i Arvika. Tidigt framkom rykten om att det var invandrare, kanske ett gäng, som hade begått dådet. Vissa personer i staden började samla sig för att kunna gå till motangrepp. Detta medförde att i ett viktigt skede fick ansvariga aktörer fokusera på att en ny kris, orsakad av den tidigare, inte skulle uppsåt.  Detta tog både kraft och tid från arbetet med krishanteringen. Det visade sig senare att det var andra barn som orsakat pojkens död ii) det andra exemplet är diskoteksbranden i Göteborg. Även här drog felaktiga rykten snabbt igång, denna gång sa ryktet att det skulle vara en grupp främlingsfientliga svenskar som tänt eld på lokalen. I samhället påbörjades en uppvigling mot dessa svenskar. Invandrare uppmanades till vedergällning ”60 invandrarungdomar har dött, nu ska 60 svenskar dö”. I fallet med Göteborgsbarnden  var det en annan grupp invandrare som tände eld på lokalen.  Liksom vid barnmordet i Arvika fick utredningen fel fokus, på grund av för tidiga slutsatser/teori.
Fokus på syndabockar, individer såväl som grupper, som enskild orsak till det negativa, kan bidra till att system inom eller mellan organisationens inte synas. Det vore bättre att de verkliga problemen och de bakomliggande orsakerna, analyserats och åtgärdats, innan vi dömer någon individ eller grupp Risken är annars att felet eller problemet uppstår igen. Och, att enskilda individer kommer i kläm.
Susanne Hede

onsdag 18 januari 2012

Argentum, Nova

Ont i själen är i dag ett allt vanligare begrepp i Sverige, så väl som i övriga Europa. Denna typen av ohälsa, kostar företag, organisationer och samhälle ofanltigt stora pengar varje år. Därför borde det ligga i flertalets intresse att göra någonting åt det. Inom psykologin finns begreppet inlärd hjälplöshet, vilket betecknar ett tillstånd där en inidivid lärt sig att bete sig hjälplöst, även när det återfått möjligheten att hjälpa sig själv, till exempel agenom att undivka någonintg ogehagligt som den utsätts för. Individen i dagens samhälle har tappat kontrollen över sitt eget liv, sin hälsa, vilket leder till ont i själen, sömnlösa nätter ohälsa. Sanna Edhin (2004) skriver om ett 12 veckor långt program till ett självläkande liv.

 Det finns forskning som visar att barfotaträning utomhus tar bort sjukdomar av detta slag, dels dagsljuset, och motionen, men också kontakten med jorden att bli "jordad" har visat sig vara läkande. Alla dessa råd vad ska man följa? Finn din egen energikod. Hitta din balans, vad som funkar för dig, börja med mindfulness att vara i nuet, det finns kurser i transpersonellpsykologi, som lär ut hur man kan träna att vara i nuet, mera närvarande. I naturen kan man sätta sig andas och känna dofter, höra vinden mellan grenarna, känna fötterna  i gräset, fyllas av alla sina sinnen av att bara vara. När jag har spinningklasser brukar jag säga till mitt team att "det finns bara en person som kan göra det här jobbet åt dig, det är du själv". Visst är tanken skrämmande och samtidigt befriande- du har kontrollen över ditt eget liv och din energipåfyllnad. Oavsett om du får silver (Argentum) så är du en stjärna (Nova), det är din tanke som sätter gränsen, och den kan du styra.

Må gott!
/Maria Björkehed

onsdag 11 januari 2012

Maskulinitet och ledarskap eller att bara vara människa

Manligt, maskulint, mänskligt- vem är den nye mannen? Vad händer med männen i en värld där kvinnorna på bara några decennier vidgat sitt utrymme? Hur kan mannen överleva det här? Hur ser framtidens man ut? Om man utgår från maskulinitetsforskningen Connell, Missner, mfl och kopplar den till ledarskapet, så är det viktigt att hänga med i tiden, att kunna hantera det nya som man ställs inför och att se det positiva i att fler perspektiv kan fås med en mångfald av kön, ålder, etniciteter mm. Men som Claes Schmidt/Sara Lund sa "Var dig själv- alla andra finns redan". Och visst är det så, för det är i din kropp som du ska gå runt dygnet runt, så det är väl lika bra att du gillar dig själv lite då!

God fortsättning på nya året alla goa människor!
//Maria Björkehed